Dialoguri urbane | Ediția 2017

Prima ediție a Dialogurilor Urbane a avut loc între 9-11 noiembrie 2017 și a marcat debutul pentru Cluj 2.1| Fondul de Inovare.

Invitați speciali la această ediție au fost Boston Office for New Urban Mechanics (MONUM), departamentul de cercetare, dezvoltare și inovare al orașului Boston (SUA) și una dintre primele și cele mai de succes divizii de inovare (iTeam) la nivel municipal din lume.

Înființat în 2010, MONUM și-a dezvoltat propriul model de prototipare rapidă pentru proiecte ce ar putea îmbunătăți experiența cetățenilor în oraș și a generat o serie de parteneriate publice-private cu universități și companii.

Modul training: „Perspective ale noilor parteneriate publice private: diviziile de inovare ale orașelor”, susținut de Boston Office for New Urban Mechanic (MONUM). La curs au participat reprezentanți ai companiilor clujene implicate în Cluj 2.1| Fondul de Inovare, ai Municipalității și ai sectorului independent preocupat de dezvoltarea urbană. Aceștia au discutat despre modalități de a face analiză și prognoză pentru dezvoltarea orașului, despre încurajarea companiilor să inoveze în domenii cheie pentru piața locală, despre modelul Boston de inovare deschisă și de utilizare a tehnologiei pentru participare publică și despre abordarea culturală a transformărilor urbane.

Modul ateliere de lucru: Membrii echipelor – locuitori ai zonelor Scorțarilor – Canalul Morii și Bucegi – Pârâul Calvaria -, au lucrat cu experți în dezvoltare urbană, sociologi, specialiști în circulație, administrație publică, organizatori de evenimente pentru îmbunătățirea planificării experimentelor pe care le vor derula în cartiere. Până la finalul lunii iunie 2018, beneficiind de sprijinul acestor specialiști, de autorizații temporare, dar și de câte 5.000 de euro oferiți de companiile partenere ale Fondului, cele două echipe vor testa ideile lor de refolosire a spațiilor din cartiere, iar rezultatele pozitive vor fi apoi prezentate Primăriei pentru implementare și eventuală replicare în alte locuri din oraș. În urma acestui atelier, cele două echipe din cartiere Mărăști și Mănăștur, și-au îmbunătățit planul de acțiune și au rămas în legătura cu specialiștii cei mai potriviți proiectului lor.

De asemenea, divizia de inovare din Boston a susținut un atelier rezervat Primăriei Cluj-Napoca, Centrului Cultural Clujean, Universității Babeș-Bolyai și companiei Evozon, pe tema folosirii de big data pentru managementul traficului în oraș, un subiect la care Bostonul excelează. Drept rezultat al acestui atelier, am lansat grupul de lucru pentru Pact pentru Mobilitate.