Echipa Pârâul Nostru de la La Terenuri a fost selectată în urma unui apel deschis în octombrie 2017 și a lucrat la pregătirea acțiunilor de test din cartier, ce au avut loc în luna iunie 2018.
În perioada aprilie-iune 2018 echipa Pârâul Nostru de la La Terenuri a mers din ușă în ușă la vecinii din zona delimitată de Pârâul Calvaria din Mănăștur și tronsonul de conectare a Cinema Dacia cu zona verde La Terenuri și a documentat o serie de obiceiuri și idei despre utilizarea zonei.
Această cercetare de teren a fost apoi utilizată drept o temă de atelier de arhitectură și peisagism pentru studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul UTCN pentru a gândi intervențiile care au fost amplasate timp de 1 lună în spațiul public.
Intervențiile care au fost testate în luna iunie 2018 au urmărit:
- Negocierea cu proprietarii mașinilor parcate ilegal de a-și muta temporar mașinile pentru organizarea unor evenimente de socializare.
- Crearea infrastructurii necesare în acord cu nevoile vecinilor.
Calea bătătorită este cel mai bun design
Au fost construite temporar din paleți două intervenții principale: un pod din lemn cu scări de acces peste albia pârâului și gradene amplasate lângă cărarea bătătorită existentă, precum și un loc de întâlnire, socializare și staționare în vecinătatea locurilor de joacă pentru copii. Ambele intervenții au fost printre cele mai solicitate propuneri venite din partea celor 1200 de mănăștureni care au răspuns anchetei sociologice efectuate de echipă. Alte propuneri ale vecinilor au inclus: bănci de șezut, pistă de alergat și pentru bicicliști, mese amenajate pentru șah/dame și spații verzi îngrijite și primitoare, în general. Ambele intervenții au fost utilizate în special de copii. Spațiul de întâlnire din paleți a fost vandalizat după 2 săptămâni de la montare.
Construiește pe ce există deja
Echipa Pârâul Nostru de la La Terenuri este compusă în mare măsură din membrii grupului de inițiativă „la Terenuri- spațiu comun în Mănăștur”, format în 2012 pentru a susține inițiative comunitare pentru dezvoltare zonei. Echipa a optat să-și consolideze cunoașterea dobândită în ultimii 6 ani despre vecini și zonă cu o anchetă sociologică privind contextul socio-cultural al cartierului Mănăștur.
Cele 1200 de răspunsuri primite au validat faptul că activitatea grupului de inițiativă este cunoscută la nivel de cartier și așteptările sunt legate de scalarea proiectelor deja începute ( Zilele Mănășturului și amenajarea spațiului La Terenuri). Astfel, în urma consultării dintre grupul de inițiativă și reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, am hotărât ca raportul rezultat în urma acestui proiect să aibă rol de consultare și evaluare pentru ofertele primite la licitațiile publice ce au ca obiect masterplanul de amenajare a bazei sportive și de agrement „La Terenuri”(în prezent în curs de atribuire).
Nu există cooperare acolo unde regulile se bat cap în cap
A existat o reticență semnificativă din partea vecinilor de a-și muta mașinile personale, parcate în acest moment pe laturile pârâului Calvaria. Deși sunt parcate ilegal, în lipsa unor sistem de sancționare a acestui tip de comportament și oferirii de soluții viabile (mai multe locuri de parcare amenajate în parking, stimulente care să conducă la renunțarea utilizării mașinii personale șamd.), proprietarii mașinilor au fost sceptici în a agrea mutarea temporară pe parcursul a câteva ore când se desfășurau diverse componente ale intervențiilor temporare.
*Echipa Pârâul Nostru de la La Terenuri înseamnă:
Echipa inițiatori: Maria Fleșer , Gabi Rus, Gabi Barbu, Marcela Armanca, Mihai Armanca, Păunița Boancă, Sonia Borș Oprica, Silviu Medeșan, Lala Panait.
Vecini care s-au mai alăturat pe drum: Sebastian Boancă, Grig Vulpe și Bernadeta Pătrașcu, Anna Șargov.
Colaboratori: Anca Chis și Marina Mironica.