Street Food pe Molnar Piuariu

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Cluj-Napoca prevede o serie de măsuri care să limiteze accesul auto și care să crească spațiul destinat pietonilor și transportului alternativ. Modul în care aceste schimbări au loc nu este prevăzut însă în plan.

Înainte ca Primăria municipiului Cluj-Napoca să investească în studii de specialitate pentru transformarea permanentă a străzii, am vrut să testăm reacțiile vecinilor la un posibil viitor proiect de pietonalizare.

Între 11-12 noiembrie 2017 strada Molnar Piuariu a fost închisă accesului auto, iar partenerii noștri au organizat Street Food pe Molnar Piuariu.

Reacțiile au fost pozitive, vecinii și trecătorii fiind plăcut surprinși că au loc activități în această zonă a Mărăștiului. Partenerii noștri din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism (UTCN) au dezvoltat un chestionar vizual cu patru tipuri de posibile utilizări ale străzii în viitor, care a fost aplicat trecătorilor în timpul Street Food pe Molnar Piuariu. Ordinea preferințelor exprimate a fost: (1) pietonalizare + spații comerciale și locuri de stat, (2) pietonalizare + locuri pentru activități sportive, (3) pietonalizare completă și (4) pietonalizare cu terase.

Punctele de îngrijorare manifestate de către riverani au fost legate de opțiunile de parcare din zonă, liniștea publică și siguranța studenților cazați în căminul studențesc de pe strada Molnar Piuariu.

Lecțiile învățate din această intervenție temporară au fost apoi integrate în caietul de sarcini pentru tema de proiectare a străzii elaborat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca. În urma atribuirii temei de proiectare, o primă consulate cu vecinii asupra viitorului proiect a avut loc în august 2018 prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Pact pentru mobilitate

Am căutat să înțelegem cauzele din spatele congestiei actuale din trafic și ce acțiuni viitoare ar putea fi implementate de către administrația locală, companii și universități.

Street Food pe Molnar Piuariu

Înainte ca Primăria municipiului Cluj-Napoca să investească în studii de specialitate pentru transformarea permanentă a străzii, am vrut să testăm reacțiile vecinilor la un posibil viitor proiect de pietonalizare.

Pârâul nostru de La Terenuri

Am vrut să creăm cadrul prin care vecinii din zona pârâul Calvaria – La Terenuri ne pot arăta cum ar utiliza spațiul comun și ar petrece mai mult timp în cartiere dacă ar avea bani, specialiști și autorizații la dispoziție.

Verde pe Canalul Morii

Grupul de inițiativă pentru zona Parcului Farmec- Canalul Morii a testat timp de o lună modalități prin care s-ar reduce deplasările spre centrul orașului îmbunătățind modul în care ne petrecem timpul în cartierul Mărăști.